
- Dit evenement is voorbij.
Symposium 2023 – UBO, Varroaresistentie en Aziatische hoornaar
januari 28 @ 9:00 am - 6:00 pm
Gratis – $15.00
De laatste zaterdag van januari organiseert Buckfast Vlaanderen traditioneel zijn symposium. Steeds weer een blij weerzien van imkers uit heel België en Nederland. Met een aanbod van ervaren sprekers over actuele thema’s.
Jammer genoeg dienden we de afgelopen jaren online meetings te organiseren. Zoals iedereen weet door een virus dat nog geregeld in de actualiteit opduikt. Maar dit jaar komen we terug echt, fysiek samen. Het wordt super interessant. Ook zal het wat langer duren omwille van de veelheid van sprekers. Hou alvast de hele dag vrij in uw agenda, tot minstens 18 h ’s avonds.
We zullen uitgebreid ingaan op de langverwachte resultaten van het UBO-project, waarin we op meer dan 60 bijenvolken de vergelijking maakten tussen de pintest, de vriestest en de UBO-test om hygiënisch gedrag op te sporen. Tevens vergeleken we deze testen met teltesten van het aantal zich voortplantende mijten. Benieuwd wat er uit kwam ?
Prof. Stephen Martin is een autoriteit op het vlak van varroa. Hij bestudeerde overal te wereld populaties waar op een natuurlijke wijze varroaresistentie optrad en bespreekt het ontstaan en vooral de kenmerken van deze natuurlijke – dus los van menselijke selectie – ontstane resistentie tegen de mijt.
Bovendien is prof. Stephen Martin tevens een autoriteit op het vlak van de Aziatische hoornaar, waarnaar hij 6 jaar onderzoek deed in Japan. Reeds in 2017 schreef hij het Engelstalige boek ‘The Asian Hornet – Threats, Biology and expansion’. We maken van de gelegenheid gebruik om hem de biologie van die geelpotige moordenaar van A tot Z uit de doeken te laten doen. En vooral hoe we de Aziatische hoornaar op basis van die biologische kennis in toom kunnen houden.
Ook zijn we vereerd dat de welbekende Dr. Ralp Büchler ons de Duitse ervaringen in de zoektocht naar varroaresistentie uit de doeken komt doen. Hij zal ons uit eerste hand het Duitse SMR-onderzoek komen toelichten en de ervaringen van de AGT.
Tenslotte zijn we benieuwd naar de update die Prof. Dr. Dirk de Graaf van de Universiteit Gent en Honeybee Valley komt geven over het onderzoek naar merkergestuurde selectie aan zijn Unief.
We hopen jullie dan ook in grote getalen te mogen ontmoeten. Hou er wel rekening mee dat het aantal plaatsen beperkt is. Schrijf dus zo snel mogelijk in.
Opmerking : als lid kun je gratis inschrijven voor het symposium. Je moet daartoe wel inloggen op de website, zoniet herkent het systeem je niet. Als niet-leden zich eerst lid maken, kunnen ze zich nadien ook gratis inschrijven voor het symposium.