Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

UBO! Hoe hygiënisch en varroaresistent gedrag opsporen?

september 16, 2022 @ 7:00 pm - 10:00 pm

Ook op zoek naar varroaresistente bijen ? Maar hoe weet je of je bijen daartoe de goede kenmerken hebben ? Er zijn verschillende ingewikkelde methodes (de zich voortplantende mijten tellen in gesloten broed, ….).
De Amerikaanse onderzoekster Dr. Kaira Wagoner, slaagde er echter recent in de geur die aangetast broed (door mijten of andere ziekten) afgeeft, na te maken in het labo. Deze geur noemt ze UBO : unhealthy brood odor (zieke broedgeur).
Als je deze ‘parfum’ (de UBO dus, de zieke broedgeur) op broed aanbrengt van om het even welk bijenvolk, kun je aan de snelheid waarmee ze de cellen openen, afleiden hoe varroaresistent je bijenvolk is en hoe makkelijk ze de winter overleven zonder varroabehandeling.
Welnu, met Buckfast Vlaanderen VZW hebben wij Kairo Wagoner uitgenodigd om op vrijdagavond 16 september hierover een voordracht te komen geven te Gent. En we lichten meteen onze eigen voorlopige onderzoeksresultaten toe. Want ja, wij sloegen ook al aan het testen op meer dan 60 bijenvolken.

In het kader van het Vlaams bijenteeltprogramma voert Buckfast Vlaanderen vzw momenteel samen met KU Leuven en Arista Bee Research een toegepast onderzoek uit naar de haalbaarheid van UBO als selectietool voor de vlaamse imker naar varroa-sensitief en resistent gedrag van bijenkolonies.

Graag presenteren we jullie de aanpak van het lopende project. We hebben ook Kaira Wagoner, de grondlegger van dit onderzoek vanuit de Verenigde Staten bij ons hier in Vlaanderen aanwezig voor een presentatie over haar onderzoek. Onze projectleider Davy Petit en hoofdonderzoekster Sofie De Groef geven concrete feedback inzake de stand van zaken van huidig onderzoek.

Met :

  • Kaira WAGONER, Research Scientist, Biology Department University of North Carolina Greensboro
  • Davy PETIT, projectleider UBO-project Buckfast Vlaanderen
  • Sofie DE GROEF, Post doc onderzoeker aan labo Gedrags- en ontwikkelingsgenetica van KULeuven

Simultane vertaling van Engels naar Nederlands

Toegang is gratis. Wel even verplicht registreren door aanvraag gratis ticket. Zie module hier onder.

Indien online registreren niet lukt, stuur even een mail aan: secretariaat@buckfast-vlaanderen.be, met de namen en emailadres van de deelnemers.

 

Gegevens

Datum:
september 16, 2022
Tijd:
7:00 pm - 10:00 pm
Evenement Categorie:
Site:
https://buckfast-vlaanderen.be

Organisator

Buckfast Vlaanderen
Telefoon
+32 470 76 43 54
E-mail
secretariaat@buckfast-vlaanderen.be
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Universiteit Gent, Campus Sterre S2
Krijgslaan 281
Gent, België 9000 België
+ Google Maps
Telefoon
+32470764354