Teelt en selectie

Teeltverslagen

Georganiseerd selectiewerk in de bijenteelt

Binnen het selectiewerk onderscheiden we volgende functies:

De Veredelaars staan in voor de gemotiveerde aanparing van geteste en geselecteerde  koninginnen. Zij telen van de beste moeren verder en dankzij een gecontroleerde aanparing worden de a koninginnen verder veredeld.

De Testers zullen deze F1 generatie op hun bijenstand testen op verschillende eigenschappen. De aandacht gaat vooral naar testen die de veerkracht van een koningin bepalen. Hierin zijn de virusstatus, overleving na de winter,varroa begin- en eindinfectie, hygiënisch gedrag en varroareproductie de belangrijkste. Daarnaast kunnen ook zachtaardigheid,raamvastheid, zwermtraagheid, honingopbrengst en vroege ontwikkeling worden getest. Alle resultaten samen geven per koningin een Globale teeltwaarde.

De Telers ontvangen vervolgens een moer die getest is en tot de beste 50% behoort. Hiermee kan de teler gaan telen en deze hoogwaardig moeren verdeer gaan verspreiden in Vlaanderen.

U kan meer informatie over selectiewerk Vlaanderen hier terugvinden. Dit selectiewerk wordt georganiseerd vanuit de wetenschappelijke bijeninstituut Honey Bee Valley