Online Symposium maart 2024

In maart organiseert Buckfast Vlaanderen een online symposium (elke zaterdag van de maand). Inschrijven kan door het contact formulier onderaan in te vullen. Een week voor het symposium begint zal je een link krijgen om in te loggen via teams. Het symposium zal ook opgenomen worden en kan nadien herbekeken worden op het youtube kanaal van Buckfast Vlaanderen. Indien er nog vragen zijn kan je ook een mailtje sturen naar secretariaat@buckfast-vlaanderen.be.

1. Professor Eric Darrouzet – voordracht in het Frans (met vertaling naar Nederlands)

Eric Darrouzet is docent-onderzoeker aan de universiteit van Tours in Frankrijk en zelf imker. Hij bestudeert sinds 2008 de geelpotige hoornaar (Aziatische hoornaar). Als autoriteit in zijn vakgebied coördineerde hij meerdere nationale en internationale onderzoeken rond dit insect. Met als doel de biologie en ecologie van deze hoornaar te analyseren en vooral een efficiënte en selectieve bestrijding ervan op punt te zetten. Professor Darrouzet zal de actuele situatie in Frankrijk uit de doeken doen, de impact van de hoornaar op alle domeinen van de maatschappij bespreken en een volledig overzicht geven van alle mogelijke bestrijdingsmethodes, met voor- en nadelen. Bovendien is hij expert in feromonen en zal hij toelichten hoe ver dit onderzoek gevorderd is en hoe deze feromonen kunnen bijdragen in de selectieve bestrijding.

2. Onderzoeker Jesus Barandika – voordracht in het Spaans (met vertaling naar Nederlands)

Jesus Barandika is onderzoeker aan het NEIKER, zijnde het Baskisch instituut voor agrarisch onderzoek en ontwikkeling. Hij zal de actuele impact van de Aziatische hoornaar in Spaans Baskenland uitleggen, evenals de aanpak van de lokale imkers. Met zijn onderzoeksteam publiceerde hij in 2023 de resultaten van een jarenlang wetenschappelijk onderzoek dat ze met goedkeuring van de Spaanse en Europese overheid voerden naar de werking van lokaas (trojaans paard) om de hoornaarpopulatie onder controle te houden. Hij komt ons de voor- en nadelen uitleggen van deze werkwijze.

3. Professor Nuria Roura Pascual – voordracht in het Engels (met vertaling naar Nederlands)

Nuria Roura Pascual is een autoriteit op het vlak van invasieve exoten aan de universiteit van Girona in Catalonië. Ze zal de verspreiding en impact van de Aziatische hoornaar in Catalonië bespreken en hoe de imkers daar tegen strijden. Ze deed intensief onderzoek naar methoden waarmee de individuele imker zijn eigen bijenkasten kan beschermen. In dat kader is ze een autoriteit in de werking en het nut van harpen en andere constructies om de hoornaars bij de bijenkasten weg te houden. Ze komt uitleggen hoe imkers zelf een eenvoudige en goedkope constructie kunnen bouwen die én de bijenkasten beschermt tegen de hoornaars én de hoornaars zelf verdelgd, zonder gebruik van enig chemisch middel of elektriciteit.

4. Tim Adriaens (INBO) en Nicolas Pardon (ANB) – voordracht in het Nederlands

In de vierde voordracht bekijken we de toestand in ons eigenste Vlaanderen. Tim Adriaens van het Instituut voor Natuur en Bosbouw en Nicolas Pardon van het Agentschap Natuur en Bos komen, samen met hun team, de stijging van de hoornaarspopulatie in Vlaanderen over de afgelopen jaren bespreken. Evenals welke aantallen hoornaars we de komende jaren mogen verwachten. Verder bespreken ze hun aanpak in natuur- en andere gebieden en de mogelijke subsidies en ondersteuning die zij terbeschikking stellen van lokale overheden.